Usein Kysytyt Kysymykset


1. Minulla on ongelmia sivueditorin käytössä. Missä vika?

Tarkista, millä nettiselaimella käytät WebCreatea. Jos käytössäsi on Internet Explorer, tarkista mikä versio on kyseessä (löytyy nettiselaimen kohdasta Ohje/Tietoja Internet Explorerista, versio...). Jos sinulla on Internet Explorer 5, se pitäisi päivittää versio 6:ksi. Sivueditori toimii myös Firefox-selaimella (versio 1.0 tai uudempi) sekä Macintosh-ympäristössä Mozilla Firefox-selaimella.

Alkuun

2. Miksei WYSIWYG-sivueditori toimi Operassa?

Operan versiossa 8 sekä sen aiemmilla versioilla ei ole WYSIWYG-editointiin mahdollistavia ominaisuuksia. Operan 9 versioon ne ovat hyvää vauhtia tulossa.

Alkuun

3. Miksi sivueditorissa käsitelty sisältö ei näykään web-sivulla?

Syy näkymättömyyteen voi olla se, että on kopioitu (copy/paste) sisältöä jostain html-sivulta. Tällöin mukana voi tulla toisella sivulla olevia ulkoasuasetuksia, eikä lopputulos ole toivottu editorissa ja omilla sivuilla.

Kopioitu teksti kannattaa ensin maalata ja "puhdistaa" pyyhekumi -kuvaketta painamalla. Sitten sille voi määrätä omia ulkoasuasetuksia.

Alkuun

4. Miksi sivueditorissa tehty päivitys ei tallennu? Entä miksi tallennettu versio katoaa?

Ongelma ei toistu, kun päivitetään sivuja pienissä paloissa. Julkaisujärjestelmään kirjautuminen "vanhenee" n. kolmen tunnin kuluttua, jos tänä aikana ei tehdä yhtään tallennusta. Tämä siksi, jotta ei tulisi tietoturvaongelmia esim. auki unohtuneen julkaisujärjestelmän takia.

Alkuun

5. Miksi sivueditorin Lisää/muokkaa linkki –ikkunan URL-kohta katoaa?

Muokattavaa tekstilinkkiä ei tarvitse maalata, riittää että kursori vilkkuu linkin alueella. Jos maalaat muokattavan tekstilinkin, ethän valitse sen perässä olevaa välilyöntiä, koska tämä ei kuulu linkkiin ja editori ei siksi näytä URL-kentässä mitään. Eli linkkejä maalatessa pitää olla tarkkana: jos URL ei näy, on maalattu jotain, joka ei kuulu linkkiin. (WYSIWYG-editoinnin huonoja puolia).

Alkuun

6. Miksi sivueditorissa laatikossa on kuva ja miksi niitä on useita peräkkäin/alekkain? Laatikko on rajattu niin, että vain yksi kuva niistä näkyy.

Kuva on taulukon solun taustakuva, jonka päälle voi kirjoittaa. Jos solun kokoa kasvatetaan, taustakuva monistuu.

Alkuun

7. Kuinka taustakuva tehdään?

Taustakuvan voi tehdä sivueditorissa laittamalla taulukolle taustakuvan: Klikkaa taulukko -kuvaketta, määritä Lisää/Muokkaa taulukkoa´ –ikkunassa taulukolle taustakuvan kooksi haluttu leveys ja korkeus.

Valitse sitten Lisää/Muokkaa taulukkoa –ikkunassa välilehti Edistyneemmät ja klikkaa Browse -kuvaketta kohdassa Taustakuva. Valitse kuva, jonka haluat lisätä ja paina Lisää -painiketta.

Alkuun

8. Voiko sivueditorissa tehdä mouseovereita?

Lisää/muokkaa linkkiä -ikkunassa voi tehdä nk. mouseover-linkin eli määrätä kuvan vaihtumaan, kun hiiren vie päälle.

Alkuun

9. Miten sivulle saa Takaisin-linkin?

Linkki edelliselle sivulle Sisällönhallinnassa:
a) maalaa linkiksi haluama alue, paina ketjun kuvaa
b) kirjoita kohtaan General/Linkin URL seuraava teksti merkkeineen päivineen: javascript:history.back(-1);
c) paina Päivitä
d) paina Tallenna

Alkuun

10. Onko email-osoitteesta haittaa Web-sivulla?

Roskapostin eli spammin lähettäjät keräävät automaattisesti Web-sivuilla olevia sähköpostiosoitteita. Spammin kannalta ei ole väliä, onko sähköpostiosoite web-sivulla tekstiä vai linkki. Ongelma voidaan välttää kertomalla esim. yhteystiedoissa: "sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@mail.fi".

Alkuun

11. Kuvapankkiin lisätyn kuvan kohdalla näkyy vain rasti. Onko kuvissa oltava jokin tietty muoto/koko? Kuvat näkyvät omalla koneella oikein.

Tiedostomuodot Kuvapankissa voivat olla jpg, gif ja png. Tämän lisäksi Webissä kuvien pitää olla rgb-muodossa. Esim. painomateriaalissa käytettävät kuvat ovat cmyk-muodossa. cmyk-muotoiset kuvat eivät näy Web-ympäristössä. Kuvankäsittelyohjelmassa (esim. PhotoShopissa) voi muuttaa cmyk-kuvat rgb-muotoon ja tallentaa ne sitten WebCreate III -Kuvapankkiin.

Ison kuvan kokoa voi pienentää Kuvapankkiin tallentaessa. Web-ympäristössä kannattaa suosia pieniä kuvia (max n. 50 KB). Ison kuvan lataaminen kestää varsinkin hitaalla yhteydellä kauan!

Alkuun

12. Voiko kuvan fyysisen koon muuttaa WebCreate -kuvankäsittelytyökalulla?

Voi. Joko skaalaamalla tai rajaamalla.

Alkuun

13. Kuva on todellisuudessa suurempi, kuin miten se sivulla näkyy. Miksi?

Kuvan kokoa on muutettu sivueditorissa. Tämä ei muuta todellista kuvan kokoa, vaan vain sen näyttökokoa. Mikäli halutaan näyttää kuva todellisessa koossaan, täytyy poistaa kokomäärittelyt kuvan ominaisuuksista.

Alkuun

14. Miten voin vaihtaa fonttia?

Fontin vaihto onnistuu sivueditorissa maalaamalla tekstin ja valitsemalla alareunassa olevasta pudotusvalikosta halutun tyylin. Editorissa on valmiina neljä tekstityyliä (Arial, Times New Roman, Comic Sans ja Geneva). Omien fonttien lisääminen ja teksin koon muuttaminen onnistuu tyylitiedostoa editoimalla, kts. seuraava kohta.

Alkuun

15. Miten voin vaihtaa sivuston taustaväriä tai linkkien väriä tai yleensäkin muuttaa ulkoasua?

Sivuston tyylejä on mahdollista muokata valitsemalla sivuhallinnassa vasemmalta Astetukset ja Tyylit. Tästä aukeaa teksti-ikkuna, jolla editoidaan sivuston css-tyylitiedostoa. Valmiina on joitain tyyliluokkia, joiden lisäksi voi tehdä omia.

Esimerkiksi sivun taustavärin määrää body-tagin background-ominaisuus, johon annetaan haluttu värikoodi.

Alkuun

16. Minulla on vieläkin ongelmia. Mistä saan apua?

Jos käyttöohjeiden huolellinen lukeminen ei tuo ratkaisua, voi neuvoa kysyä Firmalan keskustelufoorumilla. Siten vastaus hyödyttää myös muita, joilla saattaa olla sama ongelma.

Alkuun