Kesyrotan huolto-ohje

Kesyrotta on jalostunut aikojen saatossa mukavaksi lemmikiksi ja ne ovat omistajaansa kohtaan erittäin luottavaisia ja kiintyvät helposti. Rotta on laumaeläin ja kesyrottaa hankkiessaan on mietittävä tarkkaan, koska rottia on oltava aina vähintään kaksi että niistä on toisistaan seuraa. Rotat ovat myös hyvin siistejä, joidenkin ihmisten luulloista poiketen. Ne sukivat ja pesevät turkkiaan monia kertoja päivässä ja siinä sivussa kaverinkin turkki tulee suittua. Turkkimuunnoksia on standardissa tällä hetkellä ainakin kaksi; sileäkarvainen (sk) ja kiharakarvainen (rex). Värejä ja kuvio muunnoksia on monenlaisia, tarkemmin näet niistä täällä: SKeY:n rotumääritelmä

 

 


Urokset ja Naaraat

Urokset ovat naaraita isompia ja keskimääräinen paino noin 500g. Urokset ovat enemmänkin sellaisia sylissä köllöttelijöitä, mutta nuorena ja poikasena voivat olla ihan yhtä vilkkaita kuin naaraatkin. rauhottuvat yleensä ikää tullessa. Uroksilla on tapana kuljeksiessaan merkkailla pissatipoilla. Vanhemmiten voi myös kömpelöityä joten kannattaa korkean häkin sisustusta katsoa uudestaan, enemmän riippumattoja ja tasoja vaikka, ettei pääse kovin korkealta tippumaan, mutta korkeutta vähentäessä pitää huomata että pinta-alaa on silti riittävästi, mieluiten enemmän, että rotta pääsee liikkumaan vaikka korkeutta on vähennetty. Monet käyttävät vanhoilla uroksilla asumuksina tilavia kanihäkkejä.

Naaras on kärppämäisemmän ja sutjakamman muotoinen ja kevyempi. Ovat varsinaisia ilopillereitä ja tahtoisivat koko ajan olla liikkeellä. Jotkut naaraat pitävät myös pesien rakentamisesta ja häkkinsä sisustuksesta, joten vaikka talouspaperi on hittijuttu siinä vaiheessa. Naaraalla on kiima n. 5 päivän välein, joten älä pelästy jos selästä rapsuttaessasi naaraasi selkä menee kaarelle tai se tärisyttää korviaan :) Naaraat pysyvät ketterinä lähes melkeen loppuun asti, joten niillä on hyvä olla kiipeilytilaakin vaikka ikää hieman karttuukin.

Kesyrotan normaali elinikä on noin 2-2,5 vuotta. Sukukypsiä ne ovat 4-5 viikon ikäisinä. Naaras kantaa poikasia 21-23 päivää ja yleensä syntyy keskimääräisesti 8-15 poikasta. Kun poikaset ovat 4 viikon iässä, ne tulisi vieroittaa emostaan ja erotella tytöt pojista. Viiden viikon iässä poikaset ovat luovutusikäisiä ja voivat matkata uuteen kotiin.

Kesyrotan häkki ja varusteet

Kesyrotta on kova kiipeilemään ja pitää korkeista paikoista, siksi paras häkki on rotalle sellainen korkeahko ja tilava. Kahdelle rotalle häkin pinta-alan minimisuositus on eläinsuojelulain mukaan 60 x 40 cm, mutta suositus mielummin suuremmalla pinta-alalle. Mieluiten 80 x 60cm. Minimikorkeus on 60 cm mutta mitä korkeampi/isompi sen parempi, ainakin naaraille ja rotat rakastavat kiipeilyä, joten lasiseinäiset terraariot kannattaa unohtaa. Häkin pinnaväliksi suosittelen 1-1,5 cm ettei luovutusikäinen poikanen pääse karkuteille. Jos häkkisi pinnaväli on isompi, sen voi päällystää tiheäsilmäisellä minkkiverkolla vaikkapa. Häkkiin kannattaa laittaa myös kaikenlaisia virikkeitä että rotille häkissä ollessaan ei tule aika pitkäveteiseksi. Orsia, kankaisia riippumattoja, putkiloita, tikaspuita, tasoja, kiipeilyoksia..vain mielikuvitus on rajana :) häkin siivouksen yhteydessä kannattaa puiset esineet virauttaa tai pestä laimennetulla mäntysuopaseoksella, koska rotilla on tapana merkkailla ja pissiä niiden päälle. Myös kankaiset jutut kannattaa laittaa pesuun ja uudet tilalle. Häkissä kuivikkeena voi käyttää vaikkapa mörttiröpöä joka on puu-haketta, eikä siis pölyä, rotta on melko altis hengitystiesairauksille, jotka voivat puhjeta hengitysteiden ärsyynnyttyä pölystä, joten itsensä ja lemmikkiensä hyvinvoinnin varmistamiseksi suosittelen esim. Mörttiröpöä, pellavaa, hamppua, toa-lättiä tai muuta pölyämätöntä kuiviketta. Kokeilemalla huomaa sen parhaan kuivikkeen itselleen ja rotalleen. Rotta kaverineen tarvitsee myös juomapullon, (mieluiten kanille tarkoitetun) suola-ja kalkkikiven ja kaksi ruokakuppia, toisen pellettiä tai siemenseosta varten ja toinen tuoreruokaa varten. Sekä myös mieluiten pesäkopin. Rotille hyvä lämpötila on noin 18-25 astetta. Rotat vilustuvat helposti, joten ethän altista niitä vedolle tai kylmälle, joten paras paikka on vaikka pienen hyllyn päällä pois lattiatasolta ja ei ikkunoiden eteen. Rotat sulloutuvat yhteen yleensä nukkuessaan mutta vuoraa pesäkoppi silti jollain kankailla vaikka jos huoneessa on viileää. Rex ja karvattomat muunnokset eivät kestä yhtä hyvin viileää kuin sileäkarvaiset ja pitkäkarvaiset rotat. Ympäristössä ei saisi olla suuria lämpötilan muutoksia ja äläkä pidä häkkiä suorassa auringonpaisteessa kesäkuumilla.. Ilman kosteus on syytä myös seurata. Liiallinen ilmankosteuden lasku voi aiheuttaa ihon kuivumista ja varsinkin poikaset ovat herkkiä kuivalle ilmalle. Kuiva ilma voi aiheuttaa Ringtail-taudin, jossa ulokkeet (yleensä häntä) voivat mennä kuolioon aiheuttamalla kuroutumia, tai niihin voi ilmestyä vaaleita rinkuloita. Ilmankosteutta voi lisätä ilmankostuttimella tai laittamalla vesiastia huoneeseen jossa rotat ovat. Sopiva kosteusprosentti on noin 40-60%. Rottien olotiloissa on hyvä olla myös ikkuna, mutta älä laita rottia suoraan ikkunan eteen, etteivät saa mahdollista vetoa ja vilustu. Jatkuva pimeä tai jatkuva valo voi aiheuttaa rottien elintoimintoihin häiriöitä.

Rotat altistuvat helposti myös hengityselinsairauksille. Siksi myös on katsottava että kuivike ei pölyä ja liiallinen ilmankosteus voi myös aiheuttaa hengityselinsairauksia.

Terve kesyrotta on utelias, pirteä, turkki on hyvässä kunnossa, hengitys ei rohise, aivastele, ei piippaa paniikissa kun kosket siihen ystävällisesti ja ei ole liian laiha/lihava eikä kehossa tunnu paukuroita/patteja. Tässä linkki, josta näet yleisempiä kesyrottien sairauksia (suuntaa antava).

Jos mahdollista, on hyvä jos pystyt pitämään rottaasi vapaana päivittäin. Hienointa on, jos on olemassa tila, jossa häkin ovet voi pitää auki ja rotta liikkua mielensä mukaan. Pitää vain katsoa huoneesta mahdolliset sähköjohdot turvaan ja muut mitkä voisivat vahingoittaa kesyrottaa. vaikka rotta kyllä harvemmin jyrsii sähköjohtoja, koska tuntee hampaissaan siinä kulkevan jännitteen, ja harvinaista myös että pistelisi poskeensa jotain myrkyllistä, kuten jotain huonekasvia. Ja huomaa myös laittaa virikkeitä silloin häkin ulkopuolellekin.

  

Häkki olisi hyvä siivota kerran viikossa samalla virauttaa/pestä tasot, orret, kopit ja vaihtaa kankaiset olinpaikat puhtaisiin. Juomapullot ja ruokakupit on hyvä myös samalla pestä kuumalla vedellä tai miedolla mäntysuopaliuoksella. Vaihda juomavesi vähintään joka toinen päivä, mieluiten kerran päivässä ja ruokaa desin pari päivässä (*kts. kesyrotan ruokinta!)

Käsittele rottaa aina ystävällisesti ja hellästi. Älä koskaan nosta hännästä tai niskanahasta. Hyvä nosto/pito-ote on toinen käsi mahan alle ja toisella tukee hellästi selästä, pidä rottaa lähellä vartaloa, äläkä purista ettei rotta pelästy. Anna rotalle vapaus kiipeillä itsesi päällä, meillä varsinkin parhaimmat maisemat on olkapäällä=D Myös vaatteiden taskut ja huput kiinnostavat rottaa erityisesti.

 

Kesyrotan kylvetys ja kynsien leikkaaminen

Kesyrotan kynsiä on hyvä leikata säännöllisesti, etteivät pääse kasvamaan liian pitkiksi vaikeuttaen rotan päivittäisiä puuhia. Kynsien leikkuu on hyvä aloittaa ihan pienestä pitäen, että rotta tottuu operaatioon ja tehdä toimenpiteestä myös miellyttävä, niin kynsienleikkuu sujuu myöhemmin helposti ja vaivattomasti. Aluksi, jos mahdollista, voit pyytää jonkun kokeneemman leikkaamaan kynnet, jos et ole aikaisemmin leikannut, näin näet oikean kynsienleikkuu-tavan ja asennon miten rottaa pidetään. Leikkuuseen käy hyvin vaikka pienet kynsileikkurit tai kynsisakset, jossa on terävä pää. Ota rotasta tiukka mutta miellyttävä ote. Rotan jalka otetaan peukalon ja etusormen väliin. Kynnestä nipsaistaa terävä kärkiosa, varo leikkaamasta liikaa, verisuonta ei saa vahingoittaa, se näkyy kynnessä vaaleanpunertavana suonena, yleensä rotan kynnet ovat vaaleat joten niistä se on helppo havaita. Jos leikkaat verisuonta, verenvuoto saattaa olla runsasta, mutta paranee kyllä itsestään hetken kuluttua yleensä. Leikkaa kynsi kerrallaan ja jos rotta kovin rimpuilee ja on peloissaan, sitä voi rauhotella välissä ja yrittää näyttää että toimenpide on mukava ja kiva juttu eikä tarvitse pelätä=) Kynsien leikkuuseen kannattaa ensi alkuun varata aikaa ja olla itsekin rauhallinen, jos päivä on huono, voi kokeilla seuraavana päivänä uudestaan. Suosittelen kynsien leikkuuta ennen rotan pesua, niin vältytään mahdollisilta raapimiselta kun kynnet on leikattuna lyhyemmiksi.

Kesyrottaa tarvitsee pestä melko harvoin. Se pitää turkistaan itse huolta pesemällä ja sukimalla sitä useita kertoja päivässä. Liian usein toistuva pesu kuivattaa rotan ihoa ja rotan iholla on hyvä olla tietty rasvapitoisuus, joka suojelee ihoa juurikin kuivumiselta ja mahdollisilta ihottumilta myös. Rotan iholle kertyy kellertävää talia, varsinkin uroksille. Rotan voi laittaa pesulle kun se näyttää likaiselta tai haiskahtaa jo epämiellyttävälle. Jos on kovin likainen, ihoon voi hieroa vähän ruokaöljyä, että lika irtoaisi pesussa helpommin, varsinkin hännät pinttyvät likaan helposti. Tarvitset pesuun fairya, hammasharjan, pyyhkeen ja lavuaarin/vadin. Fairy on hyvä rasvan ja lian irroittaja mutta myös peruskoiranshamppoot käyvät tarkoitukseen hyvin. Itse pesen mieluiten lattialla pesuvadissa, ettei pääse tapahtumaan tippumisonnettomuuksia. Itselle voi laittaa myös pitkähihaisen paidan, ettei rotta pääse kovin raapimaan ihoa rikki pyrkiessään pakoon. Pesun aloitan itse ensiksi hännästä, ettei rotta pääse kovin palelemaan märkänä ollessaan. Rotan häntä on erityisen tärkeä pestä välillä, se likaantuu helposti ja on muutenkin tärkeä rotalle yhtenä lämmönsäätelyelimenä. Sekä näyttelyissä tuomarit ovat erittäin tarkkoja hännän puhtaudesta. Kastele lämpimällä vedellä hieman häntää ja laita aloita pesu fairylla ja hammasharjalla kevyehkösti harjaten tyvestä häntään päin, ei saa harjata vastasuomuun. Muista pestä myös hännän alapuoli.

 

Basilika kylvyssä

Kuva: Petra Pajunen

 

Sitten voi laskea hieman vettä astiaan (hieman lämpöisempää kuin kädenlämpöinen) ja kastella rotta kauttaaltaan, paitsi päätä, korvia ja silmiä täytyy varoa, ei saa päästä vettä/saippuaa. Ote on hyvä olla jämäkkä, mutta ei liian tiukka, kuitenkin ettei rotta pääse hyppäämään hädissään lattialle ja loukkaa itseään. Laita hieman fairya tai koirashamppoota ja ala hieroa sitä kevyesti rotan iholle ja turkkiin. Toimenpide kannattaa tehdä ripeähkösti ja määrätietoisesti, ettei rotta palellu tai joudu paniikkiin jos omistaja on otteissaan epävarma. Kun fairy on hierottu, huuhtele fairy tarkkaan lämpimässä vedessä pois niin ettei sitä jää turkkiin joko kraanan tai käsisuihkun avulla varoen päätä. Lopuksi nostat rotan pyyhkeeseen lämmittelemään ja taputtele hellästi kuivaksi. Muista myös rasvata häntä hyvin pesun jälkeen, itse suosin apteekista/maatalouskaupasta saatavaa helosan-rasvaa mutta myös muut hajuttomat perusrasvat käy, kuten abobase, aqualan jne.

 

Asterixin Nevski kuivauksessa :)

Kuva: Petra Pajunen

 

Kesyrotan ruokinta

 

Kesyrottien ruokavalio on hyvä olla monipuolinen. Tavalliset siemensekoitukset ruokamarketeissa eivät yleensä kata kaikkea, mitä se tarvitsee. Proteiini, eli eläinperäinen ravinto on rotalle tarkeää, koska rotta on sekasyöjä. Itse käytän omaa sekoitustani, joka on sekoitus hevosmysliä, koirannappulaa ja erilaisia yleiskunnon, turkin ja vastustuskykyä ylläpitäviä täydennysrehuja. Eläinkaupoissa on saatavilla yleensä hyviä rotille tarkoitettuja siemenseoksia, mutta useat ostavat kasvattajilta, jotka tekevät seoksen itse. On myös huomattava, että kantava ja imettävä naaras ja sen poikaset sekä kasvava nuori rotta tarvitsee enemmän kalkki- ja proteiinipitoisia ruokia kuin aikuinen rotta. Itse alan vähentämään proteiinin määrää noin 5 kk iässä hiljalleen normaaliksi.

 

Myös muita kesyrotan seoksia on tarjolla, myös pellettinä, kysymällä lemmikkikaupasta yleensä selviää, mitä on tarjolla. Useat käyttävät Altromin rotta/hiiri-pellettiä joka on paksua, nelikulmaista ja harmaata pellettiä, huomaa että se ei sisällä tarpeeksi proteiinia joten lisää hieman koirannappulaa sekaan, kasvaville käy myös kohtuullinen määrä kissannappulaa koska se on lihapitoisempaa mutta sisältää paljon tauriinia joka ei liiallisesti ole rotalle hyväksi. On myös mahdollista ostaa tavallista jyrsijän siemenseosta (mielummin laadukkaampaa, lemmikkikaupoista (tavallisten markettiruokien sekoitukset ovat yleensä vääriä koostumukseltaan ja sisältävät vain lisä- ja väriaineita) ja lisätä koiran/ kissannappuloita jotka sisältävät proteiinia. Mutta on huomioitava että liika rasva (esim. auringonkukansiemenet, pähkinät) ja liika proteiini voi aiheuttaa liikalihavuutta, kudosten rappeutumista ja kasvainriskiä, joita saattaa myös rotilla esiintyä.

 

 

Kesyrotalle on hyvä antaa kovaa pureksittavaa, että hampaat kuluisivat. Tähän tarkoitukseen olen havainnut hyväksi tavallisen ruisleivän, joka on kuivatettu muutaman päivän vaikka keittiön pöydällä. Kuivatettua ruisleipää voit antaa vaikka joka päivä, se on hyväksi hampaille ja ihan terveellistä myös. Vaalea leipä ei ole omasta mielestäni hyvä, tuoreessa on hiivaa ja kovana se vain murustaa. Anna mieluimmin tummaa leipää tai näkkileipää. Näkkileipä tosin ei ole hampaille niin kova pala, kuin kuivatettu ruisleipä.

Kesyrotan ruoka erottuu muiden häkkieläinten ravinnosta siten että rotalle voi antaa vaikka samaa ruokaa mitä ihmiset syövät, kohtuuden rajoissa tietysti, pieninä makupala-annoksina eikä saa olla maustettu rajusti, mieluiten saisi olla suolatonta ja sokeritonta, rotta saattaa olla yhtälailla allerginen joillekin ruoka-aineille joten esim. makaronilaatikkoa on syytä antaa varovasti. Jos maitotuotteen antamisen jälkeen ilmenee säännöllistä aivastelua, saattaa rotalla olla laktoosi-intoleranssi. Itse pidän hyvänä perussääntönä sitä, että mitä voi syöttää vauvalle, voi syöttää myös rotalle :)

 Esimerkkiruokia, mitä voit kesyrotallesi syöttää :)
Kuva: Petra Pajunen


Esimerkiksi kurkkua, porkkanaa, keitettyä makaronia ja perunaa, salaattia ja erilaisia vauvansoseita voi antaa kesyrotallesi. Kupissa on kuitenkin hyvä olla tarjolla aina siemenseosta ja näitä tuoreruokia ohessa sopiva määrä.

Mutta esimerkiksi näitä voi kesyrotalle antaa kohtuudessa:

* Kurkku, retiisi, pinaatti, salaatinlehtiä, kaali (ihan pieninä annoksina, sama pätee papuihin ja herneisiin: tuottaa ilmaa mahaan), porkkana, keitetty peruna, tomaatti, rusina, juusto, maustamaton jogurtti, kananluita, jauheliha-kana-kalanpalasia (itse mieluiten kypsennän, mutta turvallisia lihoja voi antaa myös raakana, ota huomioon mato-riski!) kananmuna (kypsänä tai raakana) + kuoret..

Kesyrotan todellisia herkkuja:

* Mansikka, viinirypäleet, mustikat, vadelmat, omena, vesimeloni, porkkana, kiivi, päärynä, banaani, luumu, kuivatut hedelmät. Jos oikein haluaa rätväyttää niin joistain eläinkaupoista on saatavilla jauhomatoja (jauhokuoriaisen toukka), ne viedään käsistä..=) ne sisältävät paljon proteiinia, joten makupalana kaksi kolme toukkaa vaan..

Näitä EI saa antaa:

* Suklaa, alkoholi, lakritsi, hiilihapolliset juomat, raa´at:bataatti, punakaali, artisokka ja pavut, homejuusto(eikä mitään muutakaan mikä sisältää hometta), vihreän perunan kuoret + idut, raparperi, appelsiinimehu, vihreät banaanit, sokeri + sokeroituja muroja ym.

Ruoat, joilla on todettu terveydellisiä vaikutuksia:

* Banaani, valkosipuli, luumut, munakoiso, sipuli, vadelma, karpalot, mansikat, inkivääri, taatelit. Maustamaton luonnonjogurtti voi auttaa jos rotta on ripulilla.

Monet kesyrotan omistajat syöttävät myös puuroja, mysliä, riisiä ja makaronia. Puuro on terveellistä ja suurin osa rotista on aivan hulluna puuroon. Ja jotkut suosivat kaupoista saatavia pilttiruokia, ja lastensoseita. Myös murot ovat rotilla suosittuja, katso vain ettei ne ole sokeroituja tai suklaalla päällystettyjä. Jos epäilet ettei rottasi saa tarpeeksi vitamiineja, apteekeista ja hyvin varustelluissa lemmikkikaupoissa on saatavilla nutriplus-nimistä vitamiinia (tuubissa, mutta älä ota kissoille tarkoitettua, liikaa tauriinia!) myös eläimille tarkoitettuja helokkiöljykapseleita on tarjolla.


 

Itse ostan herkkupäivinä rotilleni vauvanpuuroja, toki puurot voi myös tehdä itse, kunhan ei lisää sokeria, suolaa tai voita. Myös keitetty kananmuna kuorineen on herkutteluhetkiin tosi hyvä. Kananmunan voi joko kuoria ja paloitella tai antaa rotalle vähän tekemistä ja yrittää itse pilputa muna päästäkseen itse sisältöön..:)

Tässä pari esimerkkiä, jos haluat rottiasi herkuttaa...(annokset kahdelle rotalle)

Herkkupuuro

+ 0,5 dl keitettyä puuroa (4-vilja, kaura, ruis..)

+ 0,5 dl lasten hedelmäsosetta (mango, mustikka, sekahedelmä..)

*sekoita yhteen ja katso ettei puuro ole liian kuumaa.

 

Riisi-porkkanahyve

+ 0,5 dl porkkanasosetta/raastetta

+ puolikas, keskikokoinen keitetty peruna

+ 0,5 dl keitettyä riisiä

*soseuta peruna haarukalla, sekoita ainekset yhteen ja tarjoile.


Herkkusalaatti

+ hieman silputtua salaattia

+ muutama banaaninviipale

+ n. 0,5 dl omenakuutioita

+ muutama viinirypäle

* sekoita taas yhteen. Voit lisätä kaurahiutaleita, keitettyä makaronia tai näkkärinpalasia mukaan myös.

Reseptejä muokata haluamallaan tavalla tai mitä kaapista sattuu löytymään jotain sopivaa. Eikun kokkailemaan! :D

 

 

Kesyrotta pähkinänkuoressa

 

Historia

Ihmiset ja rotat ovat eläneet yhdessä jo varhaisista ajoista lähtien. Rotat asettuivat ihmisten läheisyyteen, koska huomasivat saavansa heidän läheltään ravintoa paljon ja helposti. Ihmisten asumuksista löytyi myös mukavasti suojapaikkoja joihin rakentaa pesiä. Kun ihmiset siirtyivät uusille alueille, rotat seurasivat heitä perässä ja sopeutuivat siten kaikenlaisissa oloissa.

Kun ihmiset huomasivat nämä veijarit jotka aiheuttivat vahinkoja mm. asuntoihin, satoihin, ne alkoivat miettiä miten pääsisi niistä eroon. Oli syöttejä, ansoja ja myrkkyjä mutta rotta fiksuna eläimenä kehittyi aikojen saatossa varovaiseksi ja ovelaksi välttämään ihmisten asettamat vaarat.

1800-luvun alussa Englannissa ja Ranskassa ihmiset alkoivat pyydystämään villirottia tapahtumiin, joissa kilpailtiin, kenen koira tappaa eniten rottia tietyssä ajassa. Silloin alkoi kiinnostus myös villirotan värimuunnoksiin, eritoten albiinoja (pigmentittömiä, valkoturkkisia punasilmäisiä rottia) otettiin kiinni ja laitettiin häkkiin asumaan. Tästä alkoi rotan jalostus.

Aikanaan pitkän kestäneen kasvatuksen tuloksena saatiin rotta, joka kasvoi eroon villistä sukulaisestaan ja sopeutui elämään vankeudessa. 1800-luvun puolivälissä yksityiset henkilöt ja tutkijat alkoivat ottaa niitä kotiinsa lemmikeiksi. Nykyisin kesyrotta poikkeaa villistä sukulaisestaan fysiologialtaan sekä käyttäytymiseltään. Rotan jalostus jatkuu edelleen, kesyrottien väri- ja kuviomuunnoksia on paljon ja turkkimuunnoksiakin on muutamia, kuten kiharakarvainen eli rex.

 

Rotan rakenteesta

Karvapeite

Karvapeitteen tarkoituksena on suojata rotan ihoa ja toimia lämpöeristeenä. Vähiten karvaa on rotan hännässä, korvissa ja jalkojen yläpinnassa.

Turkissa on kahdenlaisia karvoja. Pitkät ja kiiltävät peitinkarvat suojaavat vedeltä, sen ansiosta vesi poistuu turkista hyvin. Ihon juuressa, lyhyen pohjavillan tarkoituksena on muodostaa lämpöä eristävän kerroksen ja pitää lämpimänä. Ainoastaan rex eli kiharakarvaisella rotalla on vähemmän peitinkarvoja ja pohjavillakin on kihara, joten se kestää viileää huonommin kuin sileäkarvainen rotta.

Karvojen tyvessä on karvankohottajalihas, joka nostaa tarpeen tullessa karvan pystyyn. Karvojen noustessa se lisää eristävän kerroksen paksuutta, jolloin eläin ei palele niin helposti. Karvat nousevat pystyyn myös silloin, kun rotta pelästyy tai se pelottelee toista rottaa. Näin se antaa itsestään todellista suuremman vaikutelman. Myös jos rotta sairastuu sen karvat saattavat törröttää pystyssä. Rotan tuntokarvat ovat erittäin tärkeitä aistimia, koska rotalla on melkoisen huono näkö.

Huulet

Rotan huulet ovat pehmeät, liikkuvat ja niiden sivussa kasvaa tuntokarvoja. Ylähuulen keskellä kulkee pystysuora halkio, joka jakaa huulen kahteen osaan.

Suu

Rotan kieli on liikkuva ja sylkirauhaset ovat hyvin kehittyneet.

Hampaat

Rotalla sijaitsee sekä ylä- että alaleuassa kaksi kaarevaa talttahammasta. Niiden pinnassa on kova, kellertävä kiille. Takapinta on niissä pehmeää hammasluuta. Kiille sijaitsee vain etupinnassa, jotta kulutus pitäisi hampaiden reunat terävinä. Elleivät hampaat pääse kulumaan tasaisesti, voi koko jyrsintämekanismi tuhoutua. Jos hammas katkeaa, saattaa sen vastapuolen hammas alkaa kasvaa liikaa tai kieroon.

Rotilla ei ole kulma- eikä välihampaita, niiden tilalla on pitkä tyhjä tila, hammasloma. Siitä on hyötyä, koska jyrsiessään se voi vetää huulten sivut sisään, siten ettei jyrsittävää materiaalia joudu suuhun.

Rotan kussakin leuanpuoliskossa on kolme korkeakruunuista nystermäistä poskihammasta. Yhteensä niitä on 12. Jauhamispinta muodostuu sarjasta kiilleharjanteita, jotka kuluvat ja yhtyvät, kun hampaita käytetään. Ylä- ja alaleuka ovat samanlevyiset, joten rotta voi käyttää molempia poskenpuoliskoita samanaikaisesti.

Rotan kaikki hampaat ovat avojuurisia, ja ne kasvavat koko ajan. Poskihampaat tosin kasvavat hitaammin kuin etuhampaat. Pysyäkseen sopivan pituisina niiden pitää kulua jatkuvasti. Rotat pitävät huolta hampaistaan nakertelemalla esim. kovaa leipää tai erilaisia kovia materiaaleja.

Rotan alaleuka on hyvin liikkuva. Se siirtyy eteenpäin, kun etuhampaat otetaan käyttöön (jyrsiessä, purtaessa), ja taaksepäin, kun poskihampaat otetaan käyttöön (pureskeltaessa, jauhaessa). Jauhettaessa ravintoa alaleuka liikkuu eteen ja taakse mutta myös jonkin verran sivusuunnassa.

Raajat

Takaraajat ovat eturaajoja pidemmät, voimakkaammat ja kehittyneemmät. Takajaloissa on viisi kynnellistä varvasta ja kummankin takajalan pohjassa on kuusi esiin työntyvää polkuanturaa. Ne auttavat kiipeilyssä ja suojaavat paljasta jalkapohjaa kulumiselta. Etujaloissa on neljä kynnellistä varvasta. Peukalo on surkastunut ja kummassakin etujalassa on viisi polkuanturaa. Kaikki kynnet ovat kaarevia.

Rotta hoitaa turkkiaan etujaloillaan sitä sukimalla ja nuolemalla. Takajaloillaan se rapsuttelee itseään. Etujaloillaan se käsittelee myös ravintoa. Rotat kiipeilevät, juoksevat ja kävelevät hyvin ja tarvittaessa liikkuvat hyvinkin nopeasti.

Häntä

Rotalla on kärkeen päin kapeneva, pitkä ja harvakarvainen häntä. Sen pinnalla on 210 suomurengasta, jotka muodostuvat nelikulmaisista suomuista. Rotan häntä on yleensä yhtä pitkä kuin rotan ruumiskin. Naarasrotalla saattaa olla pidempi häntä kuin uroksella. Liikkuessaan maastossa rotta kannattelee häntäänsä hieman ilmassa. Se toimii myös lämmönsäätely- ja tasapainoelimenä sekä se tarttuu sillä vaikkapa oksiin kiipeillessään. Jos se kapuaa jyrkkää seinämää pitkin, se painaa sen tueksi alustaa vasten. Rotalle häntä on erityisen tärkeä ja ilman sitä villirotta mahdollisuudet ovat huonot selvitä luonnossa.

Sukupuolen erottaminen

Aikuiset rotat on useimmiten helppo tunnistaa toisistaan. Uroksilla on yleensä enemmän massaa ja sen kivekset näkyvät isoina hännän tyven alapuolella. Uroksen takapäässä on kaksi aukkoa: virtsatie siittimen eli sukunystyn keskellä sekä peräaukko. Naaraalla aukkoja on kolme, virtsatie virtsanystyn keskellä, sukupuoliaukko ja peräaukko. Sukunystyn ja peräaukon väli on uroksella selvästi suurempi kuin naaraalla. Tästä on hyvä katsoa varsinkin poikasten sukupuolet kun niillä ei ole vielä kasvanut karvoja, vaikka se saattaakin alussa olla hankalaa koska urospoikasten kivekset eivät ole vielä laskeutuneet. Myös naaraan 12 nisää näkyvät kahtena pitkittäisenä rivinä vatsapuolella.

 


Numerotietoja kesyrotasta

 

Ruumiinlämpö: 35,8-37,6 astetta

Sydämen lyöntitiheys: 260-600 lyöntiä/min.

Hnegitystiheys: 65-115 hengitystä/min.

Ruumiin pituus: uroksella jopa yli 30cm

Naaras yleensä lyhyempi.

Ruumiin paino: uros jopa 800g, naaras kevyempi, noin 400g

Keskimääräinen vedenkulutus: 30-40ml /vrk

Verenpaine: 115/90 mmHg

Sopiva ympäristön lämpötila: 18-25 astetta.

Sopiva ympäristön suhteellinen kosteus: 40-60%

Elinikä keskimäärin: 2-3 vuotta. (2-2,5)

 

Lähteitä mm. Suomen Kesyrottayhdistys ry, kirja: Outi-Pauliina Salo/Kesyrotat.